
Çocuklar Üzerindeki Savaşı Durdur
BAYRAMI EN ÇOK ÇOCUKLAR SEVER.
Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.
Nazım Hikmet
Müslüman aleminin kutladığı ortak bayramlardan birisi Ramazan bayramıdır. Dini bayramlarda en çok çocuklar ön plana çıkmaktadır. Toplum en çok onların mutlu olması için bir seferberlik halinde hareket eder.
Çocuklar bu mutluluğu hak etmiyorlarmı?
Elbette en çok çocukların mutla olma hakkı vardır!
Çocuklar geleceğin dünyasında yaşamlarını sürdüreceklerdir. O gelecekte varlıklarını sürdüreceklerdir.
2. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima’ya atılan atom bombası sırasında ölen bir kız çocuğunun hikayesini anlatan “Kız Çocuğu” adlı şiirinde Nazım Hikmet, savaşların en büyük zararı çocuklara verdiğini de vurgulamıştır.
Atatürk Çocuklarla ilgili şunları söylemektedir.
“Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız! Çocuklar geleceğindir. Çocuklar geleceği yapacak adamlardır. Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirsinler! Hiç olmazsa yetiştirmek lüzumuna inansınlar! Okullardan başka; gazeteler, küçük dergiler köylere kadar yayınlanıp dağıtılmalıdır. Bizim köylümüz ne gazete ne dergi okumaz. Bilenler bilmeyenleri toplayıp, okutmayı, onlara okumayı anlatmayı bir vazife bilmelidir.”
Savaşlar en çok çocukların ölümüne neden olmaktadır. En çok çocukların sakat kalmasına neden olmaktadır. En çok çocukların yerlerinden, yurtlarından uzaklarda yaşamalarına neden olmaktadır.
Özellikle bölgemizdeki süren savaşların sonuçları çocukları vurmuştur.
Amerika’nın Irak işgalinde ölen çocuklarımız, ilaçsız kalan çocuklarımız, hepsi insanlığın yüreğinde acı olarak kalacaktır.
Bu kararla dünyanın farklı bölgelerinde fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak sömürülen, haksızlığa uğrayan veya öldürülen çocukların acılarını duyurmak ve yaşananların önüne geçilebilmek için gerekli bilincin oluşturulması gerekmektedir.
İngiltere merkezli Çocukları Kurtarın Vakfı’nın bu yıl yayımladığı ‘ raporunda, dünyada çocukların yaklaşık beşte birine karşılık gelen 420 milyon çocuğun çatışma bölgesinde yaşadığı belirtiliyor.
Raporda, Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Irak, Mali, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Suriye ve Yemen’in çocukların çatışmadan en fazla etkilendiği ülkeler olarak öne çıktığını görüyoruz.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)’nun 2016’da yayımladığı verilerde, 50 milyon çocuğun açlık, savaş ve çatışma gibi nedenlerle doğdukları ülkelerde veya dışında yerlerinden edilmiş şekilde yaşamını sürdürdüğü açıklanmaktadır. Bunlar arasında en az 28 milyonunu savaş ve çatışmalar yüzünden evlerinden ayrılmak zorunda kalanların oluşturduğu değerlendirilmektedir.
Savaş ve çatışma ortamında yaşayan çocukların önemli bir kısmı Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşıyor.
Yemen halen devam eden çatışmalardan dolayı en fazla çocuğun yaşamını yitirdiği ülkelerden biri. BM’ye göre, ülkede geçen yıl bin 427 çocuk öldürüldü veya saldırılarda sakat kalmış.
Her 10 dakikada bir çocuğun öldüğü Yemen’de 400 bin çocuk yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığı olduğu açıklanıyor.
2018 Yılında Suriye’deki çatışmalarda 106 çocuk yaşamlarını yitirdiğini biliyoruz.
Başta ülkemizin ve diğer Müslüman ülke yöneticilerinin savaşa ilişkin ciddi önlemler alması ve bu savaşlarda çocukların korunmasına yönelik ortak tutumun belirlenmesidir
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.